Pieczone potrawy mają w sobie wiele zalet. Są zdrowe, a przede wszystkim smaczne. Szczególną popularnością cieszą się dania pieczone na bazie ryb. To nie tylko potężna dawka niezbędnych składników odżywczych, ale także prawdziwa uczta dla podniebienia. Nie da się ukryć, że od jakiegoś czasu na stołach domowych, jak i w restauracjach króluje łosoś. Ta szlachetna ryba, doczekała się wielu sposobów na jej przyrządzanie. Jak zatem przyrządzić smacznego łososia z piekarnika w naczyniu?.

Dlaczego warto wybrać łososia?

Przez długi czas, ryba ta uchodziła z wykwitną i mało kto, mógł sobie pozwolić na jej spożywanie. Na szczęście, czasy te już dawno minęły, a łosoś zyskał ogromną popularność. Wygórowana dawniej cena, stała się obecnie bardziej przystępna, a dodatkowo jest to potężna bomba witaminowa, o właściwościach zdrowotnych. Mimo, że łosoś zaliczanych jest do jednych z najtłuściejszych ryb, to z zapałem spożywany jest przez osoby będące na diecie i dbające o linię. Wszystko to zawdzięcza bogactwu wartości odżywczych, takich jak: witaminy A, D, E, B1, B2, B6 i B12. Dodatkowo, jedząc łososia wzbogacimy się o cynk, selen, potas czy jod. Odpowiednio przyrządzony, będzie cieszył nasze kubki smakowe, a jednocześnie zadbamy o naszą sylwetkę. Właśnie dlatego warto wybrać łososia i przyrządzić go zdrowo, wykorzystując do tego naczynie i piekarnik.

Jak przyrządzić smacznego łososia z piekarnika w naczyniu?

Smaczny łosoś będzie stanowił idealny obiad, a wykorzystując niektóre sposoby na jego przyrządzenie sprawią, że nasi goście nie będą mogli wyjść z podziwu. Nasz kunszt kulinarny na długo utkwi im w pamięci. Oto kilka sposobów, na łososia z piekarnika w naczyniu:

Grillowany łosoś

Mimo, że nazwa wskazuje na wykorzystanie grilla, nie ma co się tym sugerować. Wystarczy patelnia grillowa, na której przy odrobinie oliwy, delikatnie obsmażamy cienki (ok 2 cm) plaster łososia. Doprawiamy go solą i cytrynowym pieprzem. W między czasie przygotowujemy naczynie żaroodporne, do którego wkładamy warzywa, oczywiście takie, które lubimy najbardziej. Na nich układamy plaster łososia, a na nim plaster cytryny i gałązkę rozmarynu. Wystarczy 15 minut i danie gotowe. Możemy również podawać łososia i warzywa w formie dodatku do makaronu.

Łosoś pieczony z czosnkiem

Przygotowujemy naczynie żaroodporne, polewając jego spód odrobiną oliwy. Plaster łososia dzielimy na mniejsze kawałki i rozkładamy w naczyniu. Każdy z nich doprawiamy solą morską, pieprzem i posypujemy granulowanym czosnkiem. Jeszcze smaczniej będzie, kiedy użyjemy świeżego i pokrojone plasterki czosnku rozłożymy na łososiu. Dodatkowo kładziemy kilka plastrów cytryny. Naczynie żaroodporne nakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Potrzeba około 25-30 minut, aby danie było gotowe. Świetnie będzie komponowało się z ryżem lub makaronem.

Łosoś pieczony z masłem i koperkiem

Znów potrzebne będzie nam naczynie żaroodporne, które tym razem smarujemy masłem, a na dole układamy gałązki koperku. Łososia dokładnie myjemy i przekładamy na talerz. Skrapiamy go z obu stron sokiem z limonki, a także posypujemy pieprzem i solą. Nakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny. Po upływie tego czasu, łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodatkowo układając na nim kawałeczki masła. Tak przygotowane danie wkładamy na 170 stopni do piekarnika. Po około 25 minutach, możemy cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem.

Łosoś z suszonymi pomidorami

Potrzebne nam będzie naczynie żaroodporne, w którym układamy kawałeczki łososia. Skrapiamy je sokiem z cytryny i sosem sojowym, a także doprawiamy białym pieprzem. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy na drobne kawałeczki. Następnie układamy je na każdej porcji łososia. Polewamy całość zalewą z pomidorów i nakrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upływie 20 minut, łosoś z suszonymi pomidorami może zagościć na naszym stole.

Łosoś z cytrusami

W naczyniu układamy kawałeczki łososia, doprawiając solą i pieprzem, a także suszonym majerankiem. Na wierzchu układamy po plasterku cytryny i pomarańczy, a całość posypujemy koperkiem. Dodatkowo skraplamy oliwą z oliwek i kilkoma kroplami sosu sojowego. Wkładamy do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 20-25 minut. Świetnie skomponuje się z młodymi ziemniakami lub sypkim ryżem.

1 Comment

  • Lex, 30 lipca, 2020 @ 12:49 pm Reply

    No to do roboty i do kuchni xD

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *