Kategorie
Porady

Sałatka z grzybami suszonymi – poznaj najlepsze przepisy

Grzyby są smaczne, grzyby są zdrowe i grzyby warto jeść. Dlatego też przygotowaliśmy dla Was ciekawe pomysły na sałatki, gdzie główną rolę będą pełnić właśnie grzyby. Czas poznać fajne przepisy i przygotować pyszne dania.

Niby klasyczna sałatka, a jakby wyjątkowa

Któż z nas nie lubi klasycznej sałatki opartej na gotowanych warzywach i majonezie. Cóż, może najzdrowsza za sprawą majonezu nie jest, ale jednak trzeba przyznać, że smakuje obłędnie. Mówi się o niej, że to królowa każdej imprezy urodzinowej. Ale pomyślcie tylko, że może smakować jeszcze bardziej wyjątkowo, a jej przygotowanie nadal nie będzie ani trudne, ani też czasochłonne. Na początek obieramy 4 marchewki i taką samą ilość pietruszek. Potrzebny będzie jeszcze jeden seler. Wszystkie warzywa gotujecie przez około 30 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie kroimy na małą kostkę. W międzyczasie gotujemy 4 większe ziemniaki. Gdy już będą miękkie, wyciągamy je z wody i także kroimy na małą kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy jeszcze połowę puszki groszku zielonego oraz połowę puszki kukurydzy. Teraz potrzebować będziemy około 2 dag grzybów suszonych. Oczywiście pamiętajcie, by wcześniej zalać je wodą na kilka godzin. Po tym czasie gotujemy je przez godzinę, następnie kroimy na kawałki i smażymy na patelni z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebulki. Gdy i ten etap za nami, dodajemy grzybki wraz z cebulką do warzyw i ponownie wszystko mieszamy. Pozostaje już tylko przygotowanie majonezu. Zdecydowanie lepiej zrobić go samodzielnie.

Jak szybko zrobić smaczny majonez? Efekt przerośnie Wasze oczekiwania

Do miski wbijamy żółtko, dodajemy szczyptę soli, następnie odrobinę pieprzu, łyżkę octu i pół łyżeczki musztardy. Delikatnie mieszamy całość, a na koniec dodajemy 100 ml oleju rzepakowego. Całość miksujemy na małych obrotach, następnie je zwiększamy. Gdy masa majonezu będzie już gęsta, dodajemy do sałatki i mieszamy. Teraz sałatka ląduje w lodówce na godzinę, a potem już można cieszyć się jej smakiem.

Sałatka po meksykańsku „palce lizać”

Czas na kolejny przepis i tutaj również potrzebować będziemy grzyby suszone. Pamiętajcie, że doskonałej jakości możecie zakupić w sklepie grzybysuszone-sklep.pl . Czas więc przejść do przepisu. Na początek kroimy w kostkę paprykę czerwoną, zieloną oraz żółtą. Jeżeli lubicie pikantne smaki, to polecamy dodać jeszcze malutką papryczkę chilli. Wszystkie papryki mieszamy, następnie dodajemy jedną paprykę marynowaną także pokrojoną w kostkę. Przecedzamy fasolę i kukurydzę, a następnie dodajemy do papryk. Znowu wszystko mieszamy. Kilka placków tortilli lekko opiekamy i kroimy na małe trójkąty. Dodajemy je do sałatki. Czas najwyższy przygotować grzyby. Tutaj wprost idealnie sprawdzą się borowiki suszone. Wystarczy 5 dag. Oczywiście najpierw zalewamy je wodą, następnie gotujemy przez godzinę i smażymy na oliwie z oliwek, ale tym razem z dodatkiem czosnku i cebulki. Gdy już będą podsmażone grzybki, lądują w misce z paprykami. Czas na przygotowanie sosu. Wystarczy tylko wycisnąć sok z jednej pomarańczy i dodać do niego 6 łyżek ketchupu pikantnego oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Teraz wystarczy wszystkie składniki wymieszać i dodać kilka sprasowanych ząbków czosnku i przyprawy takie jak majeranek i ostrą paprykę. Sos ląduje z warzywami, grzybami i tortillą w dużej misce. Na końcu wystarczy już wszystko wymieszać.

Szybki przepis na szybką sałatkę, która jest też sycąca

Oczywiście w naszym zestawieniu nie może zabraknąć bardzo szybkiego przepisu. Wystarczy tylko użyć różnych warzyw z puszek. Sprawdzi się fasola, kukurydza, groszek, fasola szparagowa, a także cebula dymka oraz pomidory. Wszystkie składniki mieszamy dodajemy do nich podsmażone grzybki oraz ugotowany ryż – tutaj polecamy Wam ryż dziki, choć może być też jaśminowy. Jeżeli lubicie dipy, to wystarczy tylko wydrążyć miąższ z awokado, dodać sok z limonki, a następnie wycisnąć ząbek czosnku. Pozostaje już tylko doprawienie solą i pieprzem i dodanie dipu do sałatki. A potem można cieszyć się już wyjątkowym smakiem dania. Możecie je podać także na tortilli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij